Egyedi szaunák, wellness terek tervezése, átalakítása, arculat frissítése

Bizonyított tény, hogy a vendégek megtartásához, talpon maradáshoz folyamatosan megújulni szükséges. A közelmúltban – gyakran követendő példák, ötletek, vagy éppen anyagiak híján -egyhangú, sablonos pihenő terek, egymástól alig különböző szaunák készültek.
Közel 10 éves szakmai tapasztalatunk hívta életre a Sauna Design Studio csoportot, képzőművészek, faipari szakemberek, építészek, belsőépítészek, lakberendezők és kitűnő kivitelezők együttműködésével. A Sauna Design Studio célja a hazai gyógy- termál és élményfürdők, valamint szállodák wellness tereinek, szaunáinak arculat frissítése, egyedi stílusú felújítása.

Vállaljuk teljes bel- és kültéri wellnessközpontok és szauna parkok tervezését, átépítését, arculat frissítését

 • egyedi üveg, fa, kő és kerámia felületek kialakítását
 • képzőművészeti alkotások wellness térbe való integrálását
 • egyedi szaunák kialakítását
 • teljes körű projekt szervezést, szakmai felügyeletet

Magyarországon az egyedi hangulatú, egy-egy stílusirányzatot követő szaunák építése még nem elterjedt. Európában megfigyelhető trendek alapján a wellness központok pontos tematikai rend alapján kerülnek kialakításra, melyek közül talán legismertebbek a hegyi wellnessek, valamint a romantikus, rusztikus, alpesi, afrikai és ázsiai kialakítások.
Az alábbiakban ízelítőt nyújtunk az európai és távol keleti wellnessek különleges világából, mert hisszük, hogy a hazai fürdő és szauna kultúrában az igényes kialakításoknak is létjogosultsága van. A vendégek növekvő igénye, fürdőink és szállodáink fejlődése egyre inkább életre hívja az egyedi, tematikus kialakítású wellnessek világát is.

Különleges szaunák a nagyvilágból:

Szénafürdő – fito-balneoterápia a modern wellnessben

Különleges, ősi, gyógyító hatású kezelés a szépség és jó közérzet jegyében. Ez a fito-balneoterápia, melynek alapja az illatos szénában elmerülő és megpihenő test és lélek.

Ausztriában, Dél-Tirolban és Trentinoban a hegyekben dolgozó gazdák egy-egy hosszú és fárasztó nap után a hűvös éjszakákon hasonló fűágyakban tértek nyugovóra. Pihentető alvás, energikus ébredés és számtalan további kedvező hatás az egészségre: ez az ősi tapasztalat, mely életre hívta a fito-balneoterápiát a modern wellnessekben.

A kezelés során a test teljesen elmerül a langyos gyógynövényes szénában. A felmelegedő test pórusai kitágulnak, ugyanakkor a nedves és langyos hő hatására a szénából kioldódó kumarin, növényi olajok és vitaminok ( E, D) könnyebben beszívódnak a bőrfelületen.

Egy – egy szénafürdőzés 30 percig tart, melyet kellemes masszírozás kísér. Ezt követően a vendéget natúr gyapjúba bugyolálják és kellemes langyos ágyban további egy órát pihentetik.

Ebben az utópihentető fázisban az izzadás folytatódik akár még órákon át, így a test nyugalmát a kezelést követően is biztosítani kell.

A kúra hatására normalizálódik a vérnyomás, csökkennek a reumatikus fájdalmak, a bőr simává és puhává válik. Kitűnően alkalmazható narancsbőr, ízületi gyulladás, alvási zavarok, stressz és emésztési problémák esetén is.

A terápia egyedül súlyos szív és érrendszeri megbetegedés esetén ellenjavallott.

Brechelbad 60°C szauna

A hagyományos bio vagy gyógynövényes szaunafürdők egyik nagyszerű alternatívája a Brechelbad, mely egy kifejezetten lágy és gőzös szauna típus .  Az elnevezés eredete az egykori len és kendertörő helység( Brechelstube) elnevezéséből ered, ahol a kenderszálat több ízben gőzölték, szárították, majd tilolták.  A helységet, szombat esténként – a vasárnapi templomi látogatást megelőzően – a farmon élő család tagjai afféle gyógynövényes gőzfürdőként használták…

A modern wellness világában a Brechelbad szaunaélmény lelke a központi elhelyezésű kemence formájú szaunakályha, melynek rézkoronája fenyő gallyakkal és tobozokkal van tele.  A felfelé áramló fűszeres meleg a mennyezet rézlapján visszaverődve egyenletesen oszlik el a szaunatérben.  A szauna padlóján fenyőgallyak illatoznak és masszírozzák a vendégek talpát.

A Brechelbad hagyományos country stílusban, vagy akár teljesen modern kialakításban is megvalósítható.

Alpesi szénafürdő:

Kraxenstove ® Alpesi szénafürdő egyedi megjelenésével kivételes wellness élményt nyújt vendégeinek. A fűtött ülőpadok mögül lágy, gyógynövényes alpesi széna gőze simogatja relaxálja az egész testet, miközben kellemesen lazítja a medence, hát és váll izomzatát.
A Szénafürdő kellemes illatát a háttámla mögé helyezet szénapárna (bio, pollenmentes) esszenciális olajtartalma a kumarin biztosítja.
Az ülőpadok anyaga csúcsminőségű hő és gőzálló üvegszál melyek elefántcsont és sötétzöld színben rendelhetőek.
Az Alpesi szénafürdő tetszőleges mennyiségű és elrendezésű ülőpaddal kombinálható, falba illetve a fal mellé is építhető. Külső megjelenése, burkolása régi szénapajták egyedi hangulatát idézi.

Kamaburo – Japán szaunakert

Japán vulkanikusan aktív területen fekszik. A mélyből feltörő forróvizű források (onsen) biztosították a szabadban való fürdőzést. Az első gőzös fürdők az IWABURO (sziklás fürdő) valamint a KAMABURO (kemencés fürdők) voltak. Ezek természetes, vagy kézzel vájt barlangok, boltozatos ablaktalan sötét üregek voltak. A tengerparti sziklákat fával izzították, majd tengervízzel locsolták. Bejáratuk keskeny szűk volt, hogy a gőzt benntartsák.

A modern Japán szaunakertben a KAMABURO meditációs szauna, kb. 55◦C hőmérséklettel. Mellette megtalálható az OFURO forró vizes fürdő mely 38-40◦C hőmérsékletű.
A ceremónia alapos tisztálkodással kezdődik. Fekete gránitból kialakított tusolóban a vendégek addig folyatják magukra a forró vizet, míg bőrük halvány rózsaszín pírt kap. Ez után következhet csak a forró vizes fürdőzés.
A fürdőzést vagy szaunázást pihenés követi, mely lesötétített szobákban halk japán háttérzene mellett kényelmes tatamin történik. Minden berendezés a csendről, nyugalomról és meditációról szól….hangoskodni illetlenség. A tökéletes japán hangulatot az elmaradhatatlan teaceremóniák teszik teljessé.

Ruku – az igazi infraszauna

A RUKU német szauna család különleges kialakításával kiemelkedik a kínált szaunák széles választékából. A szaunacsaládot jellemző technológiai újdonságokat – melyek egytől-egyig védett európai szabadalmak – mutatjuk be az alábbiakban.

RUKU Isoholz® szigeteléstechnika

A világon egyedülálló szigetelőrendszer, melyre a gyártó 30 év szerkezeti garanciát vállal.
RUKU – ISOHOLZ ® többkamrás szigetelő rendszer szabadalmaztatott rétegrend, tömör fa és reflexiós fólia rétegekből áll, kiszellőztetett légkamrákkal. Ez a szigetelésrendszer a RUKU szaunakabinok lényeges építőeleme és a RUKU minden típusú kabinjánál felhasználásra kerül.

A RUKU – ISOHOLZ® szigetelés összehasonlítva az egyéb szaunáknál felhasznált szigetelő anyagokkal (ásványgyapot, üveggyapot, parafa, báránygyapjú, stb.) az alábbi előnyökkel rendelkezik:

 • Energia- és ezáltal költségtakarékos megoldás a kitűnő szigetelő tulajdonságának köszönhetően. Felfűtése is feleannyi idő (kb. 20 perc), mint más kabinoknak
 • Antiallergén, mivel elemi szálaktól mentes így az allergiások népes tábora is élvezheti, ezenkívül semmilyen ragasztó, vagy más kémiai kötőanyag nem kerül felhasználásra a gyártás során.
 • Hőmérséklet és nedvességtűrő faanyagokból készül, kémiai kezelés nélkül is teljes mértékben rothadás és penészedés mentes felületet biztosít
 • Környezetbarát, újrahasznosítható

Szerkezeti kialakítás, berendezések

A szaunák 16 mm-es profillécekből hornyos-eresztékes kötéssel illesztettek, a gyártás és összeállítás során farostlemez, rétegelt lemez még a nem látható helyeken sem kerül felhasználásra. A szaunák deformálódásának megelőzésére minden szauna megerősített keretkonstrukcióban kerül leszállításra. A szaunák összeállításánál semmilyen kémiai anyag nem kerül felhasználásra.

RUKU Thermium többfunkciós infrakabin élettani hatásai

Átlagos infraszaunák
Az infraszaunázás előnyeivel, pozitív élettani hatásainak felsorolásával lépten-nyomon találkozunk. Divat ma az infraszauna – de csak kevesen élvezzük.
A piacon tömegesen kínált 1-2 személyes modellek inkább veszélyes kínzókamrák, mint a testet és lelket felüdítő wellness létesítmények. A gyakran szabadon elhelyezett infrasugárzók gyenge teljesítménye miatt a hely szűkre szabott, ugyanakkor a sugárzókhoz közel ülők megégésnek vannak kitéve, míg leárnyékolt társaiknak az infrasugarakból, és így azok gyógyító hatásaiból semmi nem jut.

RUKU Thermium infrakabin
A RUKU Thermium kabinjainál a falrétegek közé beépítésre kerülő megfelelő számú infrasugárzó panelnek köszönhetően a meleg egyenletesen sugárzik a kabin teljes falfelületéről. Nincs szabadon sugárzó elem, így nincs égésveszély sem. Nagyméretű közösségi infrakabinok kialakítására is lehetőség van.

A szauna falfelülete gyorsan átmelegszik, anélkül, hogy kellemetlenül meleg lenne. A falak teljes felületéről jövő kellemes sugarak visszaverődve a szigetelt tetőről és aljzatról egységesen oszlanak el a kabinban, kiküszöbölve ezzel a hagyományos kabinokra jellemző hideglyukak-forrólyukak kialakulását.

A RUKU infrakabinok kizárólag hosszúhullámú C infrasugarakat bocsátanak ki. A hosszúhullámú C sugárzási tartománynál a sugarak közvetlen a bőrfelszín alatti rész hőmérsékletét emelik és ezen keresztül fejtik ki jótékony hatásukat a vérkeringésre, nyirokpályákra anélkül, hogy erős verejtékezést okoznának, illetve kiszáradáshoz vezetnének. Az emberi test reakciója az ilyen típusú felmelegítésre egy sor egészséget előmozdító processzor aktiválásával válaszol.

A hosszúhullámú C sugárzás a gyógyászatban igazoltan jótékony hatásai:

 • Élénkíti a vérkeringést
 • Csillapítja az izom és izületi fájdalmakat (izomláz, hátfájás)
 • Stabilizálja a keringést
 • Erősíti az immunrendszert
 • Méregtelenít, salaktalanít
 • Mélytisztítja a bőrt

Az infravörös sugarak felmelegítő hatása minden korosztály számára ideális, mivel az emberi testet már alacsonyabb hőmérsékleten is izzadásra készteti. A lágy meleg – miközben fokozza a keringést – kevésbé megterhelő, mint a forró meleg, és ráadásul kíméli a légutakat is. További előnye, hogy alacsony hőmérsékleten a kabin oxigéntartalma is magasabb.
Fürdőtípusok
A RUKU Thermium kályha nélküli többfunkciós infrakabin úgy került kidolgozásra, hogy a család elvárásaitól kezdve az élsportig minden igényt kielégítsen. A kabinban RUKU által kifejlesztett Meditherme gőzgenerátor használatával hat különböző fürdőtípus hozható létre, úgymint szárazfürdő, wellnessfürdő, forrólevegős fürdő, terápiás fürdő, gyógynövény és aroma fürdő valamint gőzfürdő.

további részletek: www.ruku.hu – oldalon olvasható.