MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÓ

KELO® rönkszaunaház

A KELO® rönkszaunaház bio minőségű, mesterséges anyagoktól, illó vegyszerektől mentes építmény. A szaunaház hosszú élettartamra tervezett, kevés karbantartással működtethető. A használati utasítás betartásával minősége legalább 30 év élettartamig garantált.


 

TERVEZÉS, ENGEDÉLYEK

A rönkszaunákat a helyi adottságok és a megrendelői igények alapján egyedileg tervezzük. Nem készülnek típustervek, így nincs két egyforma rönkszauna sem.

A rönkszaunaházak mérettől függően jogerős építési engedélyezés alapján, vagy anélkül építhetőek. A jelen szabályozás szerint 50 m3 térfogatig (kb. 15-20 m2 alapterületig) engedély nélkül, e méret felett csak engedéllyel építhetőek. Számos településen helyi rendelet szabályozza, hogy az engedély nélkül építhető épületekről településképi bejelentést kell tenni.

Rönkszaunákból általában három jellemző méretcsoport alakult ki. A méretezést a befogadó képesség adja, melyet a padok hosszából számolunk. Egymás mögött legfeljebb 3 sor pad építhető, egy főre 65-70 cm padhossz szükséges.

A legkisebb szaunák családi használatra készülnek, esetleg alkalmasak kisebb panziókba. Befogadó képességük max. 6 fő. Ezek a szaunák előtér nélkül készülnek, fatüzelésű, vagy elektromos kályhával is fűthetőek. A kisméretű szauna rendelésekor pontos műszaki tartalomtól függően nettó 8-10 millió Ft közötti bekerülési költséggel kalkulálhatunk (kulcsrakész, beüzemeléssel együtt).

A második csoportba a 12-15 fő befogadó képességű szaunák tartoznak. A legtöbb szálloda, fürdő ezt a méretet preferálja. Ezek a szaunák szélfogó-előtérrel készülnek. Fűthetőek fatüzelésű vagy elektromos kályhával, a kétféle fűtés akár kombinálható. A közepes méretű szaunák bekerülési költsége általában nettó 14-16 millió Ft körül alakul (kulcsrakész, beüzemeléssel együtt).

A legnagyobb méretet a 18-20 fő feletti befogadó képességű szaunák adják. Ezeket a szaunákat már nem lehet fatüzelésű kályhával kifűteni, esetleg látványelemként alkalmazható fatüzelésű berendezés. Gyakran a szaunatérhez nagyméretű pihenő-előtér tartozik, az épület önálló fürdőházként is működhet. A nagyméretű szaunák induló ára nettó 20 millió Ft körüli, de mérettől függően a bekerülési költség ennek két-háromszorosa is lehet.


 

ÁRAK

Összegezve a fentieket, a rönkszaunaházak kulcsrakész árai  az alábbiak szerint alakulnak.

6 fős egylégterű magánfelhasználású szaunaház: 12-14 millió Ft + Áfa

12-15 fős előteres szaunaház közösségi felhasználásra: 14-20 millió Ft+Áfa

18-20 fős előteres szaunaház közösségi felhasználásra: 25 millió Ft+Áfa-tól 


 

ÉPÍTÉSI FOLYAMAT

Előkészületek:

Elektromos szauna esetén megfelelően méretezett elektromos hálózat kiépítése szükséges. Közhasználatú szaunák esetén vészcsengő alapvezeték kiépítése szükséges a megfigyelő központig.

Rönkszauna építésre a legalkalmasabbak a tavaszi és őszi hónapok. A nyári hónapokban a hirtelen klímaváltozás miatt a faanyag károsodhat. Téli hónapokban szaunák építését csak rendkívüli esetben vállaljuk, ugyanis a szabadtéri gyártást és építést az időjárás jelentősen megnehezíti, sőt gyakran lehetetlenné teszi.

Alapozás, tartószerkezet:

A szaunaházakat általában vasalt lemezalapra helyezik, szintén vasbeton lábazati fal készül. A belső padlószerkezet hőszigetelésből és aljzatbetonból áll.

Falszerkezet:

A KELO® tajgai, lábon szárított ezüstfenyő. Az ezüstfenyő Finnország középső vidékéről, a tajga övezetből származik. 250-350 év élettartam után szárad ki. Kiszáradás után kb. 20 évig lábon áll, elveszíti kérgét. Kitermelése és feldolgozása ezután történik meg.

A rönköket három méretkategóriába osztályozzák átmérő szerint. A kisebb szaunákhoz a 20-22 cm, nagyobbakhoz a 24-26, illetve a 28-30 cm rönkátmérő javasolt. A rönköket nem gyalulják, így a természetes sudarasság, növekedési eltérések miatt a rönkátmérők nem egyformák.

A rönköket a finnországi telepen kézzel munkálják meg és faragják össze a pontos illeszkedés kialakítása érdekében. Az épületet ideiglenesen összeállítják, ellenőrzik a méreteket, majd a kiegészítő elemekkel (pl. lámpák, fogantyúk, stb.) együtt a helyszínre szállítják.

A helyszínen a falszerkezetet újra felépítik, az egyes elemeket keményfa csapokkal rögzítik. Az egyes rönkök csatlakozásánál természetes báránygyapjúval szigetelt dekompressziós hézag van. A falszerkezet várható élettartama 30 év, karbantartást nem igényel. Roskadás 1 % alatt van.

Födém, tetőszerkezet:

A födém és tetőszerkezet általában kezeletlen kárpáti fenyő fűrészáru, de igény szerint KELO® fenyőből is épülhet. A födém alsó burkolata KELO® deszkázat, felette kasírozott alumínium párazáró réteggel. A hőszigetelés 15-20 cm bio fagyapot.

A tetőszerkezet tetszőleges hajlásszögű lehet, a héjalás választható. Leggyakoribb megoldás a kishajlású vagy lapostetőn zöldtető kialakítása, illetve magastető esetén a szomszédos épületekhez illeszkedő (pala, cserép, fémlemez, stb.) héjalás.

Nyílászárók:

A szaunában kevés üvegfelületet javasolt. A nyílászárók általában ellenálló faanyagból (pl. vörösfenyő, teak, stb.) készülnek. Az üvegezés három rétegű hőszigetelt: külső rétegek 4 mm üvegek, a belső réteg 6 mm hőálló üveg. A nyílászárókat rugalmas kapcsolattal rögzítik a falszerkezethez.

Szellőzők:

A szaunában természetes gravitációs szellőző rendszer kerül kiépítésre, mely a külső hőmérséklet, vendégforgalom függvényében kézzel szabályozható.

Belső bútorzat:

A belső bútorzat (padok, lábrács, stb.) anyaga általában kezeletlen abachi, de más, nem szálkásodó faanyag is felhasználható (pl. nyárfa, meranti, stb.). A padok egy része elhúzható (takarítás miatt). Egyéb általános kellékek: lámpák, fogasok, dézsa merítő kanállal, szaunaszív (illat párologtató) és aromaszett, homokóra, szauna hőmérő és páratartalom mérő, stb.

Szaunakályha, vezérlés:

A szaunakályhák teljesítményét minden esetben méretezni kell a térfogat/felület arány, az üvegfelületek méretétől függően. Általában 1,0-1,5 kW/m3 közötti értékekkel számolhatunk. A szaunakályhák lehetnek fatüzelésűek külső vagy belső táplálási lehetőséggel, kézi szabályozással. Gyakoribb megoldás az automatikusan vezérelt elektromos kályha.

Burkolatok:

A belső hidegburkolat általában fagyálló kerámialap. A külső lábazati burkolat alatt hőszigetelés kerül elhelyezésre, a burkolat az építtetői igény szerint lehet kő, tégla, kerámia vagy egyéb lábazati burkolat.


 

A SZAUNA BEÜZEMELÉSE

A beüzemelés előtt belső berendezéseket fehér pamutvászonnal, alufóliával letakarják a várható gyantacsepegés miatt. A szaunát ezután maximális teljesítményre kell kapcsolni, és legalább háromszor 12 órán keresztül folyamatosan üzemeltetni kell.

Az üzemelés során a hőmérsékletet, légtömörséget, a műszaki berendezések állapotát folyamatosan figyelik. A gyantacsepegés megszűnte után a borítás eltávolítható, a szauna normál használatra kész.


 

ÍGY ÉPÜL A KELO RÖNKSZAUNA: